За какво реално ни е математиката?

math lessons

Ще кажете: “За какво реално ми е притрябвала математиката”. Ами тя ни спомага да разрешаваме всекидневни проблеми.

Замислете се колко пъти на ден се срещате със задачи?

Събуждате се, виждате часовника на стената и върху самия него – цифри и числа. Пиейки от питието си рано сутрин, решавате да пуснете вашата любима тв програма, вземате дистанционното и отново числа. Ядете и искате да се обадите на ваш приятел, с който днес имате среща. Вземате гсм-а, който е препълнен с цифри – номера, платки и чипове (А ако я нямаше математиката, дали ще има мобилни телефони?). Гледате отново часовника на стената – имате малко време. Решавате да посетите пазара. Правите списък на нещата, които ще вземете и пресмятате, какви точно финанси ще е наложително да имате.

Ще карате днес кола или пък ще сте с градските автобуси, ще работите на таблет, може да играете на електронни игри и т.н. През деня ще Ви се налага непрекъснато да пресмятате и вземате решение за различни математически задачи без дори да го осмисляте, тъй като математиката е навсякъде и във всичко. Тя е като кислорода. Нашият свят не може да съществува без числа. Благодарение на нея се развиват всички науки и технологии. Благодарение на нея има гсм-и, автомобили, таблети и всеки един вид джунджурийки, които ни помагат или забавляват.

Точно това е дечица и възрастни, не харесвате или харесвате – без математиката не бихме могли. Харесвайте математиката – задачи свързани с време, движение, пари, дати, работа и геометрия и разнообразни задачи ни готвят за задачите в живота. Дори и да не я харесвате, не я зарязвайте напълно.

Някой може да попита “може ли да я разбера тази математика при положение, че всичко е толкова сложно?”.

Практикувайте. Факт е, че за да сте добри в даден спорт е наложително да практикувате, същото е и в математиката. С треинровки се изграждат пътечки в мозъка (невронни връзки), умът ни които използва. Пресмятайки определен вид задача вие правите пътечка, утъпквайки с всяко подобно решение и всеки следващ път ще вие бъде по-лесно.

 

Comments are closed.